Concept

Qua historisch, architectonisch en cultureel erfgoed heeft Tongeren ontzettend veel te bieden. Ons stadscentrum telt talloze plaatsen, gebouwen en pleintjes - vaak gekend maar vaak ook verborgen - die absoluut de moeite zijn om op sportieve wijze te ontdekken. Voeg daar nog een stevige scheut gezelligheid aan toe en je hebt meteen een recept voor een succesvol nieuw evenement: ‘Beleef Tongeren, Eerste Stadsloop’. Deze belevingsloop vindt plaats op zaterdagavond 10 augustus, binnen de Tongerse stadswallen.

We hebben een parcours samengesteld dat we nog niet helemaal gaan prijsgeven, maar het spreekt voor zich dat deelnemers aan 'Beleef Tongeren' door het Gallo Romeins Museum, door het Teseum en in het Praetorium door het bureau van de burgemeester zullen lopen. Dat de Stadswallen en ons mooie Begijnhof een belangrijke rol spelen en dat ook de vernieuwde Motten in het traject opgenomen is, spreekt voor zich. De lopers doorkruisen trouwens ook café Poorthuis waar ze halt kunnen houden voor een frisse pint. Vertrek en aankomst vinden plaats op de Markt onder het goedkeurend oog van Ambiorix waar we het ook gezellig maken met muziek, eten en drank. Op tal van plaatsen worden trouwens belevingsmomenten ingelast met muziek, een speciaal effect of een proevertje. 

Zoals gezegd hebben we gekozen voor zaterdag 10 augustus. Dat wil zeggen dat Beleef Tongeren binnen het cultuurfestival Moment valt en we hebben er zelfs voor gekozen om de belevingsloop op te nemen in de programmatie van Moment. Op verschillende plaatsen langs het parcours zullen de lopers met andere woorden ook kunnen genieten van het moois en boeiends dat Moment te bieden heeft. We kiezen ook voor een avondloop met vrij vertrek tussen 20 en 21 uur, voorafgegaan door een kidsrun om 19u30. Er is geen tijdsregistratie voorzien zodat iedereen op eigen tempo en zonder tijdsdruk volop kan genieten van alles wat er onderweg te zien en te beleven is. 

De tarieven zijn bewust democratisch gehouden. Wie vooraf inschrijft, betaalt 12,5 euro voor de belevingsrun van 6 km. Kinderen onder de 12 jaar betalen vooraf 5 euro. De Kidsrun van 1 km is gratis.